Ripprofessorn...
Hej,
För någon dag sedan ringde en pratsugen setterägare från Norge för att diskutera hundkurser och gränsöverskridande verksamhet.
Efter avklarade artighetsfraser och diverse språkförbistringar kom vi osökt in på ämnet jakt. En stund senare fördes en djupgående analys av ripans etologi. Ripans beteende är som sagt inte alltid så enkelt att begripa sig på. Många är vi som trott oss veta hur det egentligen hänger ihop. Var ripan för dagen befinner sig. Hur väder, vind och årstid påverkar hur hon trycker för hunden. Norrmannen och jag var rörande överens - då man tror sig förstått mekanismerna som styr riporna, blir man snabbt nerplockad på jorden igen. Riporna gör precis tvärt emot ens empiriska sanningar. En bit senare i samtalet nämnde norrmannen den norske rip-professorn Johan B Steen. Enligt honom är ripans överlevnadsstrategi just "att inte ha någon strategi". Om ripan skulle följa visa bestämda mönster skulle snart räven och rovfåglarna veta hur man får sig ett ripskrov. Rätt logiskt egentligen. För den som lever ett lite planlöst liv utan inrutade mönster blir betydligt svårare att överlista.
Slutsats
- Framgång på ripjakten handlar mycket om att gå. Ju mer man orkar gå desto mindre tur behöver man ha...
- Sen handlar det om att ha en fågelhund - inte en fågelskrämma...
- Till sist så krävs en någorlunda händig sving med hagelbössan...
Julklappstips - Rypeboka av Johan B Steen.
Vi ses!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Tim » Prov i Klimpfjäll: ”Har du nå bäverhojt och sälja?”
-
Robert » Vinter 7 månader : ”Duktig kille”
-
mr.test » Bra drag i kopplet...: ”Kollar om det funkar att kommentera.”
-
Robert » Tankar tänkta under bistra jägarmässiga förhållanden: ”Bra skrivet!Råkade ut för en för mig bisarr jan jakt på fasantupp på utsatta fåg..”
-
Leif » Skäms din hund?: ”Mycket bra skrivit Det bara att lyfta på kepsen, blotta det gråa håret och bocka..”
Mycket intressant! Ska ta och skaffa boken. I vårt jaktgäng har det utvecklats ett uttryck "-Lita aldrig på en ripa", så det var ju kul om det nu även finns vetenskapliga belägg för uttrycket. ;-)
Mvh Anna, Giron och Sputnik