TIPS - HUNDVÅRD
Detta är inte tänkt som en heltäckande veterinär uppslagsbok utan mer några få tips att tänka på specifikt för draghundar. Lär dej hur din hund ser ut när den är frisk, var observant på alla förändringar. En förändring i allmäntillståndet kan ofta vara ett tecken på sjukdom.
Temperatur – tempa varje morgon (innan rastning och mat, hunden ska vara lugn), skriv ner tempen och lär dig hundens tempkurva. Inför tuff träning eller tävling och om hunden inte verkar i slag så kan du tempa och jämföra mot den kurvan. En hund som tränat på dagen har ofta något högre temp på kvällen. Normaltemp är ca 38,5grader.
Puls – hos en hund är detta väldigt variabelt, men ta gärna vilopulsen när hunden sover på kvällen. (Den ska ej ligga på rygg eller drömma). Pulsen tas enklast på insidan låret.
Tassar, behandla sprickor genom att fila och smörja. Salicylsyrevaselin funkar bra men ska ej användas mer än några dagar. Annars försvarets hudsalva eller kådsalva kan användas. Undvik vattenbaserade grejor om hunden vistas ute. Vanlig fotfil kan användas för att fila ner förhårdnader och sprickor. Håll klorna korta, klipp gärna varje vecka. Klipp håret mellan tassarna på pälshundar. Sockar är bra om hunden får en skada, undvik fleece – håller dåligt och tar in snö. Gummi-sockar kan bli halkiga. Försök hitta något som är lite stadigare tyg och fäst med kardborre/eller eltejp. Dra inte åt för hårt så att blodet stasas.
Hälta – håll hunden stilla, rasta i koppel. Lindrig hälta kan man prova vänta ut ett par dagar, kraftig hälta bör man alltid kolla hos veterinär.
Skav - korthåriga hanhundar kan få skav på pungen om det är kallt (fryser is), zinkpasta kan funka i förebyggande.
Vaccinationer, kolla upp att du har ett godkänt vaccinationsskydd. SKK:s hemsida eller din veterinär kan upplysa dej om vad som gäller. För våra träningar så ska hunden ha Valpsjukevaccin som ej får vara äldre än 4 år. Dessutom rekommenderar vi kennelhoste & parvovaccin varje år.
Dopning av hund. Det finns väldigt många preparat som räknas som dopning. Tex. många sederingsmedel som används när hunden sövs. Kolla in SKK:s hemsida för dopingreglementet. Du är som förare skyldig att känna till det, så skulle din hund hamna i kontroll på tävling så är det du som blir ansvarig om den fått i sig otillåtna preparat.
Utfodring – Ingen mat ett par timmar innan och efter ett pass, är en liten tumregel. Vad den ska äta är dock upp till dig. Jag ger mina hundar Precept Endurance, ett torrfoder från Lupus Foderimport, inga matrester. På så sätt vet jag att mina hundar får i sig det dom behöver. De flesta torrfoder av känt märke idag på marknaden är fullgoda. För hundar som anstränger sig hårt eller har speciella behov så finns olika tillskott. Under hård jakt eller tävlingsperiod kan jag ge lite extra tillskott som laxolja och torkad vom. Tala gärna med din veterinär om så är fallet. Jag ger samma foder året om, justerar bara mängden då det behövs.
Ta för vana att kolla igenom hunden innan och efter varje pass att den verkar OK.